Vi är en av fyra förskolor i Skärblacka, ca 2 mil utanför Norrköping. Hos oss har vi plats för 31 barn i åldrarna 1-5 år. Vi består av två hemvister, Aspen och Linden. Under dagarna arbetar vi väldigt mycket tillsammans, vilket gör att alla barn och pedagoger känner varandra. Våra veckor består till stor del av grupparbete, då vi arbetar med ett gemensamt tema och självklart utifrån barnens intresse och nyfikenhet.

fredag 2 februari 2018

Hej alla!
Nu har det gått en månad på nya terminen och den svenska vintern är här med snö, kallt, slask, varmt, is och så lite mer snö...Vi upplever att alla barn här tycker om att vara ute oavsett väder. Deras fantasi gör att leken ute kan bli vad som helst med eller utan material att leka med. Vi börjar så smått hitta tillbaka till projektet och vill upptäcka vårt närområde mer genom att gå på promenader och se vad det finns för olika företag och verksamheter i Skärblack. Vi vill att detta ska mynna ut i nyfikenhetsfrågor från barnen och att vi ska få dem besvarade av de som jobbar på de olika företagen. Vi tycker att det är viktigt att barnen ska känna sig delaktiga i samhället och att de i tidig ålder får kunskap om hur vardagliga saker fungerar. Under en dag på förskolan får vi mängder av frågor från barnen, det kan vara allt ifrån vad äter en dinosaurie till hur man tillverkar gardiner vi försöker ge barnen möjlighet att ta reda på svaren dels genom böcker men även digitala verktyg. Alla dessa frågor och svar leder till småprojekt som kan pågå under en dag eller under flera veckor. Här nedan är bilder från lite av vad barnen gjort sista tiden. 


Upptäckande kring mellanmålsbordet, hur fungerar en kikare.


Här är djuren uppdelade i två grupper, goda på ena sidan och onda på den andra.

Bygg och konstruktion med olika material. Något som barnen visar intresse för just nu är att konstruera pärlplattor dels utifrån egna mönster men även färdiga mönster. Men det vet ni nog redan då många av er säkert  har pärlplattor som pryder ert hem.


 

 

I det påbörjade projektet om olika byggnader och företag skapade vi hus av stora kartonger. Idag var Aspen inne på Linden och hittade husen, det blev kiosk med glassförsäljning.Aspen har ett projekt kring 112, de har byggt brandbil och vi har fått riktiga hjälmar och brandmansjackor. Idag var det några på Linden som var ute och släckte bränder.
Rörelseglädje i gymnastiksalen, vi lekte spegelkull, hade hinderbana och på slutet lekte vi tuggummit.Igår var det sammarbete på gården, All snö i snöhögen flyttades till Lilleskutts hus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar