Vi är en av fyra förskolor i Skärblacka, ca 2 mil utanför Norrköping. Hos oss har vi plats för 31 barn i åldrarna 1-5 år. Vi består av två hemvister, Aspen och Linden. Under dagarna arbetar vi väldigt mycket tillsammans, vilket gör att alla barn och pedagoger känner varandra. Våra veckor består till stor del av grupparbete, då vi arbetar med ett gemensamt tema och självklart utifrån barnens intresse och nyfikenhet.

onsdag 4 april 2018

Aspens Månadsbrev Mars


Vi inledde mars månad med en Må-Bra-Dag
 där vi på aspen arbetade med ljus och skugga!
Barnen fick se på skuggteatern "De tre små grisarna" med hjälp av projektorn och en gardin som vi hängde upp i taket, en saga som de känner igen sedan tidigare. Men upprepning är oftast uppskattat bland barnen.

Tillsammans fick de blåsa och flåsa så de tre grisarnas hus for iväg.


Efteråt fick barnen turas om att utforska skuggspelet två och två bakom draperiet.


Bygg och Konstruktion

Barnen visar ett kollektivt intresse för att bygga med olika material. Både tillsammans och enskilt. Oftast samlas barnen kring materialet och bygger, rasar, balanserar och ger bygget invånare i form av djur, gubbar eller sig själva.
 
Det är även uppskattat att dra sig undan och få sitta själv i lugn och ro med byggmaterialet. 

 


Vi planerar för och spånar vidare kring hur vi kan fånga upp barnens intresse för ko0nstruktion och koppla det till vårat tema kring Hållbar utveckling.
Fortsättning följer...


Färg , lim, glitter och fjädrar!


Frekvent återkommande i vår verksamhet just nu är målandet. barnen tackar nästan aldrig nej till att få måla, limma och glittra. Det viktigaste är inte alltid att det ska bli något specifikt. Vi fokuserar mer på processen som barnen genomgår när det handlar om att finna tekniker i mötet med färgen, vattenfärgen, penslarna och underlaget.


Här kan vi se resultatet av barnens möte med sockermålning. Vi började med att måla hela pappret med sockerlösning för att sedan dutta och måla med vanlig vattenfärg på. Färger prider sig och skapar blomliknande effekter på pappret. Så nära har nog barnen aldrig haft näsan mot pappret förr, för att få en ordentlig kik på vad som hände med färgen.

Recept på sockerlösning
1del socker och 2delar vatten
Värm i kastrull tills det börjar småputtra och sockret löst sig.
Låt svalna till lagom/fingervarm temperatur innan målning.


Vi firar påsk!


Ett glatt litet gäng som gärna ville ha röda kinder och prickar Firade påsk tillsammans på Aspen. Vi målade påskkort, skapade kycklingar av flirtkulor och dansade och sjöng påskvisor tillsammans.
 Arbete i bokstavsvärlden!
 


Intresset för bokstäver fortsätter. Vi letar efter barnens bokstäver nästan överallt.
I böcker, på skyltar, i vår väggdokumentation osv.

Vi uppmuntrar barnen att skriva sin bokstav bland annat på sina teckningar, för att alla ska se vems det är. Det är viktigt att barnen förstår funktionen i att bokstäver och skrift finns för att kommunicera något. Och att barnen genom att skapa sina bokstäver och träna på att skriva dem, kommunicerar och visar att det är deras alster.

Bland annat vid matplatsen har vi ett fint alfabet där barnen ofta
pratar om sina egna och kamraternas bokstäver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar